Medical    |   04 januari 2016

Medisch Centrum Haaglanden-Bronovo kiest voor AMiS

Medisch Centrum Haaglanden-Bronovo kiest voor AMiS
"AMiS wint op het gebied van hygiƫne en veiligheid" MCHaaglanden-Bronovo

BronvoApotheek   AMiS Medicatie
Marja Bogaards, Ziekenhuisapotheker   AMiS met medicatiebox
     
MCHBronovo   BronovoCOW
MCH-Bronovo    De AMiS is zowel COW als medicatiewagen

Ze dachten in eerste instantie aan 40 stuks. Maar inmiddels werken de verpleegafdelingen van MCH-Bronovo met 120 COW’s, waarvan er 94 zijn voorzien van een medicatiemodule. Gekozen is voor de AMiS van Alphatron. “De AMiS scoorde op alle punten goed, maar het hygiënische aspect gaf de doorslag”, zegt Marco van der Veen, Senior Adviseur Informatiemanagement van het Haagse fusieziekenhuis.

‘We gaan ‘mobiel werken’ met handhelds en tablets.’ Dat was de opdracht voor de afdeling ICT binnen de nieuwbouwplannen van de MCH-locatie Antoniushove, twee jaar geleden. “Maar de realiteit haalde ons in”, legt Van der Veen uit. “Kort na het begin van ons traject werd bekend dat op de locaties Westeinde en Antoniushove vier verpleegafdelingen van start zouden gaan met het Elektronisch Verpleegkundig Dossier. Op korte termijn. Geen tijd dus voor ons om uitgebreid onderzoek te doen naar nieuwe devices. Vandaar dat we ons hebben gericht op een bewezen oplossing: de COW, de ‘Computer Op Wielen’. Wel met het idee om in de toekomst mogelijk te komen tot een mix van devices.” Niet eindeloos proefdraaien Een timebox van 3 maanden. Meer ruimte was er niet voor de selectie van de COW. “Alleen maar goed zo’n strakke deadline”, vindt Van der Veen. “Je komt bijvoorbeeld niet in de verleiding om eindeloos proef te draaien, waardoor je mogelijk verzandt in meningen en rapporten. De lijnen waren kort. Inkoop maakte de eerste selectie, waarna de shortlist van 5 leveranciers werd teruggebracht naar 3. Daar zijn we mee aan de slag gegaan.”

Het Programma van Eisen (PvE) werd grotendeels overgenomen van een ander ziekenhuis en op details aangepast voor ‘de Haagse situatie’. Vervolgens werden alle relevante disciplines betrokken bij de uiteindelijke keuze. Dat laatste is volgens Van der Veen cruciaal. “In het projectteam waren niet alleen de verpleging en ICT vertegenwoordigd, maar ook inkoop, de bedrijfsfysiotherapeut, een medewerker van de Hygiëne Infectie Preventie (HIP) en iemand van de Medisch Instrumentele Dienst, die de COW’s letterlijk uit elkaar heeft gesleuteld. Zo kom je tot de beste afweging en creëer je draagvlak.”

Hygiëne speerpunt
De medewerker HIP gaf met haar argumenten uiteindelijk zelfs de doorslag bij de keuze voor de AMiS van Alphatron. Van der Veen: “Tijdens een bezoek aan een ander ziekenhuis haalde ze bij een COW van een andere leverancier zo een pluk stof uit een opening. De AMiS heeft nauwelijks openingen en kieren waardoor stof weinig kans krijgt. Ook al vanwege het geïntegreerde computer- en accusysteem. Belangrijk voor ons, want hygiëne en patiëntveiligheid zijn speerpunten van het ziekenhuis.” Nadat de keuze was bepaald, voerde Alphatron op verzoek van het projectteam nog enkele ergonomische aanpassingen door. Zo kreeg het keyboardplateau een polssteun en is de monitor voorzien van een lift, waardoor deze wat lager kan worden gezet. “Handig voor medewerkers die een bril dragen met varifocale glazen”, legt Van der Veen uit.
“Zij kunnen het scherm nu goed zien door het leesgedeelte van hun bril. Alphatron luistert en denkt mee, maar kan het vervolgens ook ontwikkelen. Ze zijn daarbij niet of nauwelijks afhankelijk van leveranciers. Een groot voordeel als je snelheid en flexibiliteit zoekt, zoals wij. Nadat we deze puntjes op de i hebben gezet is de AMiS nog uitgebreid met een medicatiebox, maar daar kan Marja meer over vertellen.”

AMiS met medicatiebox
‘Marja’ is Marja Bogaards, Ziekenhuisapotheker van MCH-Bronovo. “De apotheek is op een rijdende trein gesprongen”, vertelt ze. “Het ziekenhuis wilde starten met elektronische medicatietoediening en de afweging voor ons was helder: of je kiest voor medicatiewagens of voor COW’s met medicatieboxen. In MCH-Bronovo werken we patiëntgebonden, iedere verpleegkundige heeft een eigen groep patiënten. Je wilt niet met een COW én een medicatiewagen over de afdeling lopen, daarom is aan de AMiS een kleine medicatiebox voor 6-8 patiënten toegevoegd en dient deze nu voor zowel medicatietoediening als verslaglegging van de patiëntenzorg. Daarnaast is de AMiS natuurlijk de drager van hulpmiddelen voor het meten van bloeddruk en saturatie. Dit maakt het werk een stuk efficiënter.”

Na de fusie met het Bronovo Ziekenhuis is ook daar de AMiS verder uitgerold. Van der Veen steekt de gebruikers een veer op de hoed. “Processen lopen door, de patiëntveiligheid is in orde. Dat doen ze goed.” Bogaards: “Al gaat zoiets natuurlijk niet vanzelf. In een gezamenlijke sessie met Alphatron hebben we recent een bijeenkomst georganiseerd op de locaties MCH Antoniushove en Bronovo om nog eens uit te leggen hoe de AMIS werkt, wat de mogelijkheden zijn en waarom we deze keuze hebben gemaakt. Belangrijk om dit te doen, zeker in het begin. En goed om te zien dat Alphatron ook op het gebied van nazorg meerwaarde levert.” Nieuwe toepassingen Het traject dat het Haagse ziekenhuis heeft afgelegd bewijst dat snelheid en zorgvuldigheid elkaar niet hoeven te bijten. “Als je je doelstellingen maar helder hebt en werkt met een duidelijk tijdspad”, vindt Van der Veen. “En de leverancier vroegtijdig betrekt bij je plannen. Wij kunnen wel bedenken dat we binnen 3 maanden geen 40 maar 120 COW’s willen hebben, maar het moet ook kunnen.”

In Den Haag kijken ze ondertussen alweer vooruit. Naar nieuwe toepassingen voor de AMiS bijvoorbeeld. Een cameraatje dat de gebruiker ‘herkent’, waardoor deze niet telkens opnieuw hoeft in te loggen. Patiëntgebonden medicatielaatjes, die vanzelf openen als de verpleegkundige de gegevens van de betreffende patiënt oproept in het systeem. “Wij horen graag van Alphatron wat op dat gebied de mogelijkheden zijn”, aldus Bogaards. Het oorspronkelijke plan om (ook) met handhelds en tablets te gaan werken is overigens niet van de baan. Van der Veen: “Voor verpleegkundigen bijvoorbeeld, is dat zeker een optie. Dat bleek ook al uit gebruikerscases die wij twee jaar geleden hebben uitgevoerd. De techniek beweegt en wij bewegen mee, mits ze onze doelen ondersteunt: het leveren van hoogwaardige en veilige zorg.”