Marine    |   09 december 2013

AlphaHeight vergroot veiligheid in binnenvaart

AlphaHeight vergroot veiligheid in binnenvaart
Voor de binnenvaart introduceerde Alphatron Marine het AlphaHeight hoogtemetingsysteem voor bruggen.

Het systeem bestaat uit een sensor op het voorschip dat is verbonden met een computer in het stuurhuis. Deze calculeert met behulp van een speciaal softwareprogramma of het hoogste deel van het schip veilig onder de brug door kan varen.

Het AlphaHeight systeem zal bijdragen aan het vergroten van de veiligheid van opvarenden en schip in de binnenvaart. Het systeem is tot stand gekomen op basis van drie jaar gedegen onderzoek en is inmiddels uitvoerig getest op de VT-Veendam van de VT-Group (Verenigde Tankrederij) uit Rotterdam, al jaren een zeer gewaardeerde klant van Alphatron. Hun verzoek vormde de aanleiding voor de ontwikkeling van het hoogtesysteem. Opnieuw laat de VT-rederij hiermee duidelijk haar innovatieve karakter zien. Zo was de VT-Vlissingen de eerste met een volledig DP (Dynamic Positioning System) van Alphatron en de VT-Vorstenbosch de eerste met een fraaie en ergonomisch verantwoorde brug van Rivage Perlé Interior Design met navigatie- en communicatieapparatuur van Alphatron.

Hoe werkt het?
De sensor van het AlphaHeight systeem geeft een signaal door zodra een ‘obstakel’ wordt gesignaleerd boven het meetpunt. In het stuurhuis kunnen dan de nodige maatregelen worden genomen. Uiteraard houdt het systeem rekening met een in hoogte verstelbaar stuurhuis en eventueel de diepgang van het schip. De situatie wordt zichtbaar gemaakt met een grafische weergave op een Alphatron Multifunction Computer in combinatie met een akoestische alarmmelding, of op het AlphaConning systeem.

AlphaHeight in het kort:
• Het is een waarschuwingssysteem voor te lage bruggen gebaseerd op drie jaar gedegen onderzoek en uitvoerig getest.
• Het kan zelfstandig werken of gecombineerd met AlphaLoad/AlphaConning.
• Het maakt gebruik van een verticaal metende sensor.
• Overige sensoren meten de ligging van het schip.
• Een bijbehorende sensor meet de stuurhuishoogte.
• De kapitein wordt akoestisch gewaarschuwd.

Wilt u meer informatie over het AlphaHeight systeem en de combinatie met AlphaLoad of AlphaConning, dan kunt u contact opnemen met het team Binnenvaart: tel. 010 453 40 00 of mail binnenvaart@alphatronmarine.com.